Nacházíte se zde: Úvod Akce a projekty Celostátní akce SKIP Archiv Webowou diwočinou 2011

Webowou diwočinou 2011

Pozvánka na tiskovou konferenci 26.1.
Tisková konference - fotogalerie

Úřad pro ochranu osobních údajůÚřad pro ochranu osobních údajů vyhlašuje každoročně soutěž pro děti a mládež „Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!“, a to u příležitosti „Dne ochrany osobních údajů“. Dne 28. ledna 2011, kdy uplyne 30 let od vyhlášení Úmluvy 108, prvního evropského dokumentu regulujícího zásadním způsobem předávání osobních údajů, bude vyhlášen již pátý ročník soutěže.
Úřad se obrací na knihovny laskavým prostřednictvím Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR s nabídkou ke spolupráci: Pomozte nám uspořádat pro děti ve věkové kategorii 7–10 let soutěž v bezpečném a pohotovém užívání internetu. Vítězem soutěže se stane ten, kdo nejrychleji projde hru Webowou diwočinou a zároveň dokáže „osvobodit“ všechny zakleté postavičky. Hra učí děti zábavnou formou pracovat s počítačem, chovat se na internetu bezpečně a také ohleduplně k ostatním. Navíc se děti při hře dozvědí mnoho důležitých informací o svých právech.

Hru Webowou diwočinou, na niž Vám pošleme upoutávku, můžete nabízet dětem, aby se s ní mohly seznámit a 28. ledna 2011 si ji ve Vaší knihovně mohly „zahrát na čas“: Změříte jim jejich pohotovost! Kdo má nejvíce automatizované návyky správného a bezpečného používání internetu, bude mít výhodu. A může vyhrát. Malé upomínky pro zúčastněné děti zašleme do všech knihoven, které se do soutěže zapojí – a stejně tak i drobné dárkové předměty pro vítěze knihovny.

Úřad ve spolupráci se Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlásí soutěž dopoledne 28. ledna na tiskové konferenci. Na základě Vámi sdělených vítězných časů z Vaší knihovny vybereme vůbec nejrychlejšího chodce webovou diwočinou. Ten bude Úřadem pro ochranu osobních údajů pozván spolu s doprovodem dospělé osoby na dva dny na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež do Zlína, kde mu bude předána předsedou Úřadu oficiálně cena a kde může využít akreditaci na festivalu a vychutnat si filmové projekce, které festival nabízí – a také se potkat s jeho hvězdnými hosty.

Na webových stránkách www.uoou.cz zveřejníme všechny knihovny, které se do soutěže zapojí a také jejich vítěze, pokud Vám k tomu poskytnou souhlas. Pošleme Vám také číslo Informačního bulletinu Úřadu, které otevřeně hovoří o nebezpečích, která na internetu číhají – včetně přílišné ochoty dětí sdělovat o soukromí svém i svých rodičů neuvěřitelně mnoho podrobností.

Dopis zúčastněným knihovnám (.pdf)

Partneři soutěže:

Film Festival Zlín

Český rozhlas 2

Akce dokumentů