Nacházíte se zde: Úvod Regiony 04 Plzeňský region Z akcí Literární Šumava 2012

Literární Šumava 2012

Literární Šumava 2012 se konala v Českém Krumlově ve dnech 17. – 19. 5. 2012

Literární Šumava 2012

účastníci

16. ročníku Literární Šumavy se z Plzeňského kraje zúčastnilo 16 knihovnic. Úvodní setkání proběhlo v českokrumlovské městské knihovně, která sídlí v krásné budově bývalé prelatury, kde nás přivítala ředitelka knihovny Mgr. Karla Votřelová spolu s předsedkyní jihočeského SKIP Ivanou Troupovou. Milými hosty byli starosta města Mgr. Dalibor Carda a místostarostka Ing. Jitka Zikmundová.

Akademický malíř a  ilustrátor dětských knih Jindra Čapek nám vyprávěl o svých  uměleckých začátcích, emigraci i návratu do milovaného Krumlova. Předvedl nám jednotlivé fáze tvorby obrázků a ukázal nám rozpracované ilustrace k nové knize. Večer jsme zakončili v příjemném prostředí restaurace Gotika.

Jedinečný zážitek nás čekal v pátek ve Fotoateliéru Seidel, místě života a tvorby významných fotografů Šumavy Josefa a Františka Seidlových. Zbytek dopoledne jsme strávili v bývalém pivovaru, kde je umístěno Egon Schiele Art Centrum. Velké prostory nabízejí expozici života a díla Egona Schieleho a v současnosti i výstavu Vladimíra Jiránka nebo Gerarda Scarfeho.

Odpoledne jsme navštívili Hradní muzeum, prohlédli si zámeckou zahradu a vystoupali na hradní věž, odkud byly krásné výhledy na město.

Podvečerní beseda s Petrem Hudičákem doplněná ukázkami digitalizovaných fotografií Josefa Seidla doplnila obraz Seidlovy tvorby. Fotografie ze života na Šumavě, v Českém Krumlově ale i portrétní fotografie dýchly na nás nostalgií počátků 20. století.

Večerní procházka městem s výkladem naší kolegyně, knihovnice z knihovny ve Větřní Marie Kalistové nám přiblížila krásu tohoto města.

V sobotu ráno jsme opustili Český Krumlov a přes poutní místo Římov s Loretou, unikátní křížovou cestou a s památnou lípou – Stromem roku 2010 jsme pobyt v Jižních Čechách zakončili krátkou prohlídkou Českých Budějovic s průvodkyní, knihovnicí Jihočeského muzea.

Fotografie můžete vidět na http://skip.rajce.idnes.cz/Literarni_Sumava_2012_v_Ceskem_Krumlove/ ,  http://lida27.rajce.idnes.cz/Literarni_Sumava_-_Krumlov nebo http://58hanka.rajce.idnes.cz/LS_2012_C.Krumlov .

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce