Nacházíte se zde: Úvod Regiony 07 Liberecký region Proběhlé akce 2019 Březen – měsíc čtenářů - Čtenář roku Libereckého kraje 2019

Březen – měsíc čtenářů - Čtenář roku Libereckého kraje 2019

byl slavnostně vyhlášen v sobotu 23. března 2019 byl v Krajské vědecké knihovně v Liberci

Regionální organizace SKIP Libereckého kraje se připojila ke kampani Březen – měsíc čtenářů především projektem Čtenář roku 2019. Oceňování aktivních čtenářů v našich knihovnách a jejich vyhlašování v krajském kole patří k tradičním akcím Regionálního výboru SKIP Libereckého kraje. V minulosti jsme ocenili nejlepší dětské čtenáře, nejlepší čtenářské rodiny nebo  čtenáře s největším počtem výpůjček. V letošním roce jsme hledali čtenáře mezi MUŽI!

Mistr četby 2019 Liberecký kraj

Tradice vyhlašování Čtenáře roku byla založena v roce 2011 jako jedna z výrazných aktivit knihoven, které jsou pořádány  v rámci kampaně Březen – měsíc čtenářů. Hlavním cílem naší aktivity je posilovat společenský význam a prestiž četby a ocenit ty, kteří služby knihoven nejvíce využívají. Letos jsme chtěli ocenit  nejlepšího čtenáře roku – MUŽE. Podle loňského průzkumu čtenářství se opět prokázalo, že ženy čtou daleko více než muži a my chceme muže ve čtenářství podpořit!

Do letošního projektu Čtenář roku se v Libereckém kraji přihlásilo 9 knihoven: Jablonec nad Nisou, Železný Brod, Liberec, Turnov, Česká Lípa, Doksy, Cvikov, Semily a Svijany a většina z nominovaných  se zúčastnila i  slavnostního vyhlášení, na které je doprovodili zástupci  či  zástupkyně  jednotlivých knihoven, nechyběli ani rodinní příslušníci.

Letošní vyhlášení čtenáře roku proběhlo za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, Ing.  Květy Vinklátové,  členky rady kraje pro řízení rezortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu a ředitelky Krajské vědecké knihovny v  Liberci Mgr. Blanky Konvalinkové.

Přítomní muži nominovaní na ocenění obdrželi diplomy a dárky, které věnoval jednak Liberecký kraj, jednak Regionální organizace SKIP Libereckého kraje. Liberecká iQlandia věnovala vstupenky do iQparku i iQlandie, Národní památkový ústav věnoval vstupenky na zámky a hrady ve své správě a vstupenky věnovalo i Liberecké divadlo F.X. Šaldy. Mezi dárky nechyběly ani poukázky na nákup knih do libereckého Knihkupectví Fryč.

Program slavnostního vyhlášení byl doplněn uměleckým vystoupením Marka Sýkory, herce Naivního divadla Liberec i zábavnou formou vedeným literárním kvízem, do kterého se spontánně zapojili všichni nominovaní čtenáři i přítomní hosté.

Přestože všichni nominovaní muži obdrželi diplom s titulem Čtenář roku, absolutním vítězem a tedy Čtenářem roku 2019 Libereckého kraje se stal pan PaedDr. Petr Bergman, kterého  nominovala Městská knihovna Česká Lípa. Pan Petr Bergman navštěvuje Městskou knihovnu v České Lípě téměř denně, účastní se i jejích dalších akcí, jako jsou přednášky i univerzita 3. věku. Několik přednášek pro Klub 60+ realizoval dokonce sám, kdy prezentoval své bohaté cestovatelské zážitky. Náš krajský čtenář roku  postupuje do celostátního kola - z krajských finalistů vybere Svaz knihovníků a informačních pracovníků celostátního vítěze, který bude oceněn  dne 7. 4. 2019 v rámci vyhlášení literárních cen Magnesia Litera.

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce