Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE Vymazlený konec roku 2019 - Anežka česká a její klášter

2019 - Anežka česká a její klášter

— Kategorie:

Další společné rozloučení s rokem.

Pozvánka

Zveme vás na další putování po pražských památkách spojené s odborným výkladem i milou společností. :-) Tentokrát zavítáme do Anežského kláštera, na které navážeme následným posezením a popovídáním nad kávičkou.

Plakát

Ohlédnutí za letošním "vymazlením"

6.prosince léta páně 2019  jsme se za mrazivého pátečního  rána sešly  před hlavním vchodem  Kláštera sv. Anežky České . Klášter je jako kulturní památka spravován státem, potažmo Národní galerií Praha. Mně se povedlo lehce zakufrovat na Josefově, v místě bývalého židovského ghetta, ale o to víc jsem si užila tajemna a romantiky nedalekých Stínadel. Trošku podvědomě jsem na zdech očekávala tajemné vzkazy Vontů …

Přivítala nás jako už  několik zim zpět naše oblíbená paní průvodkyně Dana Kratochvílová, která si na  více jak 2 hodiny vzala slovo a dokázala nám přiblížit dobu  i život  Anežky, dcery  Přemysla Otakara I.

Klášterní ambit byl příjemně temperován a tak jsme  prohlídku mohly absolvovat bez  zimních kabátů a bund. Výklad prokládaný úryvky z knihy  Středověké legendy z o českých světcích si s námi poslechli i  procházející návštěvníci, místní průvodci a hlídači.

Jako knihovnice dětského oddělení jsem neodolala virtuálním  pomůckám, které  nabádaly návštěvníka k soutěžení a smyslovému poznávání, v každé místnosti totiž stály kovové stojany s různými šuplíky, hejblátky a přímo volaly po tom, abych si mohla hrát .-).

vymazleny_konec_roku2019_1.jpg

Prošly jsme kuchyni, refektář, dozvěděly jsme se i díky názornému modelu informace o stavební historii areálu a prohlédly si kostel sv. Salvátora, který se měl stát přemyslovským pohřebištěm.

V době prohlídky tam probíhala instalace  vánoční  firemní oslavy, tak  doufám, že to Anežku coby  zarytého asketu příliš nepohoršilo.

Součástí prohlídky nebyla zahrada,  tu jsme si  pod studenými zimními paprsky prohlédly individuálně. Zahradu zdobily moderní skulptury od známých sochařů, ale přiznám se, že  bych radši něco od Berniniho , Michelangela nebo Brauna… Ale i to mluví o odkazu Anežky, minimalismus a prostota výrazu s akcentem na duchovno.

vymazleny_konec_roku2019_2.jpg

Za sebe doufám, že tato obohacující předvánoční tradice prohlídek pamětihodností bude pokračovat dál, Praha je úžasný rezervoár pamětihodností… Jste středočeským SKIPem zváni!

Krásný nový rok!

Regina Svobodová, knihovna Mělník

fotografie

Událost
  • Exkurze
Čas 06.12.2019
od 10:00 am do 01:00 pm
Místo Praha
Jméno
Kontaktní telefon 728 728 985
Přidat událost do kalendáře vKalendář (Windows, Linux)
iCal (Mac OS X)

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce