Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE Čtenář roku Čtenář roku 2011 Čtenáři roku středočeského kraje

Čtenáři roku středočeského kraje

Městská knihovna Dobríš

Letos vůbec poprvé byl v Městské knihovně Dobříš vyhlášen čtenář roku 2010. Dobříšští se tak připojili k mnoha dalším knihovnám v celé České republice, které v rámci akce Březen - měsíc čtenářů zvolily svého nejpilnějšího čtenáře.
Králem mezi čtenáři se stal Jaroslav Stránský z Dobříše, který v loňském roce navštívil knihovnu 78krát a půjčil si celkem 450 knih.
Ačkoli už je v důchodovém věku, neztrácí zájem o veškeré dění ve společnosti i ve městě. Jak sám řekl při předání ceny za přítomnosti studentů dobříšského gymnázia, ne všechny knihy přečetl od začátku do konce, ale hledal v nich fakta, která ho zajímala, dělal si výpisky a rešerše. Připomenul tak studentům, že knihovny neslouží pouze k zábavě, ale hlavně jako zdroj cenných informací.

dobris_m.jpg

za knihovnu: J. Vojířová

Obecní knihovna v Chrástu u Příbrami

Snad nejmenší knihovna ve Středočeském kraji, která vyhlašovala svého Čtenáře roku 2011,  je Obecní knihovna v Chrástu (okres Příbram). Královnou místních čtenářů a čtenářek byla jmenovaná Vendula Mázdrová. Je nejaktivnější čtenářkou, která navštěvuje místní knihovnu, nejen počtem přečtených knih. Podle slov knihovnice paní Maroušové je její největší pomocnicí i při pořádání tvůrčích dílen a odpolední pro děti. Na fotografii Z.Maroušové můžete Vendulku vidět i s cenou, kterou za svou píli obdržela.

chrast_m.jpg

za knihovnu: N. Čížková

Městská knihovna Beroun

za knihovnu: L. Schovánková

Místní lidová knihovna Miskovice

Mezi oceněné patří: Marie NOVÁKOVÁ, nejaktivnější, nejstarší (a nejdéle chodící do knihovny) čtenářka, nejpilnější čtenář Vladislav MÁLEK, který navštěvuje knihovny nejen tu naši již přes 25 let, 2 nejpilnější čtenářky co do počtu knih Anna DIVIŠOVÁ a Pavla KOZÁKOVÁ a nejmladší čtenář Jan HEROUT. Knížku na památku a květinu předal "čtenářům" starosta obce pan Antonín Štefl.

miskovice_m.jpg

za knihovnu: D. Strbíková

Městská knihovna Čelákovice

Slavnostní vyhlášení Čtenáře roku 2011 proběhlo v Čelákovicích v rámci Poetického večera polabských autorů, kde četli své práce spisovatelé Stanislav Rudolf, Martin Petiška a Petr Kukal, ale také začínající autoři.

Čtenářkou roku se stala paní Jana Stránská, dlouholetá čtenářka naší knihovny. Její skromnost nám nedovolila ji přihlásit do dalšího kola. Škoda, jejích 466 vypůjčených knih svědčí o velkém vztahu ke knihám a nebylo tomu jinak ani předchozí roky. Láska ke knihám se rozvíjela u paní Stránské už od raného dětství, první knihou na níž vzpomíná, že jí četl tatínek před spaním, byla česká pohádka Jana Karafiáta Broučci. Ale už od 1. třídy, kdy se naučila rychle číst, si četla ráda sama. Naše čtenářka má ráda hlavně světovou a starší českou klasiku. K jejím oblíbeným autorům patří např. Wilbur Smith a Artur Hailey.

Slavnostní předávání ceny přišel podpořit a předat pozornost za město Čelákovice místostarosta Ing. Jaroslav Ryneš. Všichni tři přítomní spisovatelé věnovali svou knihu paní Stránské a hudebním dárkem pro ni byly také skladby zahrané kytaristkami zdejší ZUŠ Jana Zacha. Večerem provázela hudební skupina Jamchestra a všem se u nás líbilo, máme krásné ohlasy.

Ocenění pro ni paní Stránskou  by mohlo být také nazváno Cenou za celoživotní věrnost knize. Takové čtenáře jako je ona bych přála všem autorům a jejich knihám.

celakovice_m.jpg

za knihovnu: S. Husáriková

Městská knihovna Velvary

V Městské knihovně Velvary se stala celkovou vítězkou desetiletá Markéta Hampeisová s počtem 214 vypůjčených a přečtených knih. Naše knihovna kromě celkové vítězky ocenila vždy tři nejlepší v kategoriích: dospělí, děti, mládež a senioři. Slavnostní odpoledne se těšilo bohaté divácké účasti. Svojí přítomností akci podpořila i velvarská starostka Ing. Jitka Linhartová, tajemník Ing. Radek Moulis a zástupci sponzorů, kteří přispěli věcnými cenami. Hlavní sponzorskou záštitu nad celou akcí měl internetový blog iDnes.cz
za knihovnu: Z. Ortová
Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce