Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE Čtenář roku Čtenář roku 2011 Článek - rozhovor s výherkyní

Článek - rozhovor s výherkyní

9. 3. proběhlo v Městské knihovně Kolín slavnostní dopoledne.  V deset hodin si v rámci akce Měsíc – březen čtenářů přišel starosta Kolína, Mgr. et Bc Vít Rakušan, na vlastní kůži vyzkoušet, co obnáší práce knihovníka.  Po krátkém zaškolení si na hodinku stoupnul k výpůjčnímu pultu a pod bedlivým dozorem knihovnic obsluhoval čtenáře.

Na začátku na něj čekala jedna milá povinnost. Městská knihovna Kolín se zúčastnila celorepublikové soutěže Čtenář roku 2011. Soutěž vyhlásil ve spolupráci s firmou Skanska Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Čtenářem roku se může stát čtenář s největším počtem výpůjček za uplynulý rok a zároveň nesmí mít vůči knihovně žádné závazky.

Nejlepšími čtenáři Městské knihovny Kolín se stali: Božena Slouková, Karel Machovský, Božena Kučerová. Hodnotné ceny vítězům předal spolu s ředitelem MěK Kolín i pan starosta.

Vítěz postoupil do krajského kola soutěže.

8. 3. proběhlo v Berouně vyhodnocení a krajskou čtenářkou roku se stala čtenářka kolínské knihovny – paní Božena Slouková! Využili jsme tedy slavnostní příležitosti a zástupkyně RV SKIP předala paní Sloukové ocenění, kytičku a dárkový šek od firmy Skanska na nákup knih ve výši 2000,-Kč. Tento šek paní Slouková obratem věnovala kolínské knihovně. Děkujeme a budeme držet palce do kola celostátního, které proběhne na konci března v Praze!

 

Mini-rozhovor s vítězkou soutěže Čtenář roku 2011 MěK Kolín a Čtenářkou roku 2011 Středočeského kraje – paní Boženou Sloukovou.

 Jak dlouho už chodíte do knihovny?

Tak 50 let – už půl století.

Vzpomenete si na Vaši první knihu?

No jéje. Abych si nevzpomněla. Byli to Broučci od pana Karafiáta.

Když jste byla malá, četl Vám někdo?

Nejvíc babička – ještě dodnes znám zpaměti Blešku a Vešku, kterou mi četla nejčastěji.

Vy sama někomu čtete?

Snažím se číst vnukovi, ale dnešní děti o knížky moc zájem nemají. Často mi řekne – co bys mi babi četla, já se na to radši podívám v televizi nebo si to najdu na internetu. Ale přesto si večer většinou najdeme chvilku a před spaním je ochoten poslouchat.

Co ráda čtete za knihy?

Já čtu všechno, nejraději asi historické romány z oblasti Skotska, Anglie, ale také knihy popisující současné dění – teď se těším až si přečtu Rok osmý – od Václava Klause.

Jaká je Vaše oblíbená kniha nebo autor?

Ráda čtu knihy od Barbary Erskinové.

Co se Vám líbí na kolínské knihovně?

Především vstřícnost a ochota pracovníků knihovny. Rádi člověku poradí aby nemusel bloudit mezi regály, doporučí vhodnou knihu a vyhledají, co čtenář potřebuje.

Co byste chtěla v knihovně zlepšit?

Prostory ve kterých knihovna je, mi přijdou nevyhovující. Chybí  mi místo, kde bych si mohla v klidu posedět  a knihu prolistovat. Ale s tím samy knihovnice nic neudělají.

Co ráda děláte, když zrovna nečtete?

Mými největšími zájmy jsou pes a vnuk, ráda plavu a jezdím na kole.

Co byste ráda řekla na závěr?

Nesouhlasím se zdražováním knih, jako bývalá kantorka si myslím, že by se děti měly ve čtení podporovat a zvýšená sazba DPH na knihu vše ještě ztíží.  Jsem ráda, že Městská knihovna pořádá spoustu akcí – pro děti i dospělé –především se mi líbí přespání v knihovně (projekt Noc s Andersenem – letos se uskuteční v MěK Kolín 1. 4.)

 Děkuji za rozhovor

Mgr. Libuše Vodičková

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce