Nacházíte se zde: Úvod Odborné orgány Klub školních knihoven Mezinárodní měsíc školních knihoven Mezinárodní měsíc školních knihoven 2016

Mezinárodní měsíc školních knihoven 2016

Klub školních knihoven vyhlásil jako téma pro oslavy Mezinárodního měsíce školních knihoven 2016 100-leté výročí narození populárního dětského autora, Roalda Dahla. Školní knihovny měly zrealizovat libovolnou akci na toto téma, zaslat o ní krátký příspěvek společně s několika fotografiemi. Vzhledem k hodnotným cenám, které do soutěže věnoval partner Euromedia - Knižní klub, byl počet zaslaných soutěžních příspěvků nad očekávání malý. Avšak i přes zklamání z malé účasti nás potěšilo, jak kreativně a originálně pojala zadané téma každá ze zapojených knihoven.

Vítěznými knihovnami se staly a odměny obdržely:

1. místo Školní informační centrum Základní školy Ostrava - Hrabůvka, Provaznická 64, p.o.

2. místo Školní klub Základní školy Boskovice

3. místo Školní knihovna Střední odborné školy v Luhačovicích

Vítězům gratulujeme a všem ostatním děkujeme za účast v soutěži.

 

Zde se můžete inspirovat soutěžními příspěvky výše uvedených knihoven:

Školní informační centrum Základní školy Ostrava – Hrabůvka, Provaznická 64, p.o. připravilo řadu akcí, a to nejen v rámci výuky, kde se žáci prostřednictvím besedy s názvem „Roald Dahl – příběhy psané tužkou“ seznámili  s autorovým životem a tvorbou, tak i ve volném čase, kdy účastníci zábavného odpoledne absolvovali pět stanovišť, která jim díky zábavným úkolům představila čtyři hlavní hrdiny Dahlových knih a  ilustrátora jeho knih Quentina Blakea. A které knihy to byly? Karlík z továrny na čokoládu dal dětem za úkol určit příchuť pěti čokolád. Poté je vzal do Wonkovy továrny, kde vynalézali dosud neobjevené příchuti čokolád a vymýšleli jim atraktivní obaly. Matylda na účastníky čekala s prosbou o pomoc, aby zachránili jejího spolužáka Bruce Bahnila před krutým trestem ředitelky Kruťákové, aby nepoznala, že jí snědl její oblíbený čokoládový dort. Pokoušeli se tedy co nejrychleji „upéct“ nový. Prevítovi pohostili odvážlivce „žížalími špagetami“ a pak následovalo společné focení s vousy pana Prevíta. Obr Dobr nikdy nechodil do školy, a proto mu taky nejde pravopis. Děti mu pomohly opravit pravopisné chyby na etiketě láhve se snem. Za odměnu si pak mohli svůj sen vhodit do obrovy láhve. Co by to bylo za dětskou knihu bez ilustrací, a tak se z dětí stali ilustrátoři a prostory školní knihovny vyzdobily obrázky hlavních hrdinů těchto knih a originálními obaly čokolád, které vytvořily v rámci soutěže „Staň se Willy Wonkou a vyhraj!“

 

„Jsme rádi, že jsme se mohli zapojit do této pěkné akce“, napsala Jana Šafránková ze Základní školy Boskovice, která se školním klubem a vybranými třídami oslavila tento svátek v duchu příběhu Karlík a továrna na čokoládu. Děti nejprve hledaly zlaté kupony, podle indicií, kterými byla postavička Karlíka, čokoláda a černý cylindr, měly uhodnout, o jaké knize si budou povídat. Dále luštily tajenku a zhlédly prezentaci o výrobě čokolády. Nechybělo ani čtení, filmová ukázka a ochutnávka čokolády.

 

O tom, že je tento autor populární i u generace dospívajících, dokazuje to, že se do soutěže zapojili i středoškoláci z 1. a 2. ročníku Střední odborné školy v Luhačovicích. Ti pojali zadané téma multimediálně a zpracovali ho formou jim blízkou, a to jako video a fotokoláž. „Uff, dalo nám to, ale zabrat co?“, řekla na závěr jedna naše spolužačka, když jsme s posledním zvoněním toho dne dávali celou knihovnu zase do pořádku a s úsměvem odcházeli ze školy, napsali čtenáři knihovny.

 

Po ukončení soutěže nám ještě zaslala svůj soutěžní příspěvek školní knihovna Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži a my rádi pro inspiraci zveřejňujeme. V této školní knihovně se během měsíce října půjčovaly knihy tohoto autora, kreslilo se a vymýšlely postavy ve stylu Roalda Dahla.  "Chcete vědět, jak vypadá a jaký je například Kazisvět Zbrbloněný? Tak ten má dlouhý nos, jedno oko, zkažené zuby a je hodně vysoký. Na hlavě má dlouhé rozcuchané vlasy, ruce jako tyčky a placaté dlouhatánské smradlavé ťapky, které svou vůní odpuzují všechna drobná zvířátka, která mu proběhnou kolem nohou. Sní všechno, co mu přijde pod nos. Bojí se učení a hygieny."

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce