Nacházíte se zde: Úvod Akce a projekty Celostátní akce SKIP Březen - měsíc čtenářů Březen - měsíc čtenářů 2015

Březen - měsíc čtenářů 2015

— Kategorie:

K akci BMČ svými aktivitami každoročně hlásí víc než 400 aktivních veřejných knihoven z celého Česka! Již od počátku jsme si stanovili 3 směry – chtěli jsme v knihovnách připravit ankety ne/čtenářů - průzkumy se měly obracet speciálně k lidem, kteří buď nečtou, nebo ke čtenářům, kteří čtou, ale nechodí do knihovny. Druhým směrem BMČ bylo zavádění nových služeb knihoven pro své uživatele, nové a netradiční typy akcí. Myslíme si, že i letos by to mohlo být především půjčování eknih v českých knihovnách! Třetím směrem se stala podpora Týdne čtení aneb Čtení sluší každému, k této aktivitě se hlásí desítky knihoven různými akcemi.

brezen_2015_min.jpg

Mediální analýza BMČ (.pdf)

Seznam přihlášených (.xls) - pozn.: přihlašovací formulář byl uzavřen

Plakát BMČ ke stažení (.pdf, zip)

Tisková zpráva (.docx)

V rámci BMČ nabízíme přihlášeným knihovnám zkušební přístup k zahraničním databázím - LibraryPressDisplay a AtoZ

1. Anketa (průzkum) ne/čtenářů

Průzkum by se měl obracet speciálně k lidem, kteří buď nečtou (a zjistit proč), nebo ke čtenářům, kteří čtou, ale nechodí do knihovny (a zjistit proč). Šetření může mít různé formy – dotazník, řízené rozhovory, besedy apod. Při hlubším průzkumu  výsledky mohou být zajímavé jak pro knihovny, tak i partnery. Průzkum může přinést  informace o tom, co čtenářům/neuživatelům v knihovně chybí, o procentu nečtenářů v populaci, event. o možnostech toto procento měnit. Anketa či průzkum by mohl mít propagačně kampaňovitý dopad, s využitím i lokálním apod. Pro dotazníkové šetření mohou knihovny využít standardizované dotazníky na http://vyzkumy.knihovna.cz/, které nabízí firma Survio. Všem zájemcům rádi s průzkumy pomůžeme!

2. Nové služby knihoven

Zavádění nových služeb a výhod pro uživatele (registrované i neregistrované), nové a netradiční typy akcí, setkání se čtenáři, kteří do knihoven (zatím) nechodí. Nabízíme inspiraci:

  1. Půjčujte elektronické čtečky knih, popř. tablety.
  2. Půjčujte elektronické knihy v knihovně.
  3. Půjčujte deskové hry v knihovně, soutěžte v deskových hrách.
  4. Vytvářejte a půjčujte tematické kufříky.
  5. Nabídněte svým uživatelům 3D tiskárnu.
  6. Upravte své webové stránky pro mobilní zařízení.
  7. Propagujte a zapojte se do služby Ptejte se knihovny!
  8. Nabídněte čtenářům bibliobox nebo biblioschránku pro vracení 24 hodin denně.
  9. Překvapte své uživatele rodinnou průkazkou.
  10. Zaveďte půjčování dioptrických brýlí, deštníků, hraček apod.
  11. Aktualizujte své webové stránky, představte se na nových sociálních sítích.
  12. Nabídněte balení a opravy učebnic žákům.
  13. Překvapte své čtenáře tzv. Sousedskou knihovnou na veřejném frekventovaném místě.
  14. Otevřete kavárnu v knihovně, třeba jen dočasně.
  15. Nabídněte badatelům tichou studovnu.
  16. Prezentujte se tzv. virtuální prohlídkou knihovny.
  17. Nabídněte zájemcům automat na špunty do uší.
  18. Zaveďte pro všechny návštěvníky WIFI zdarma.
  19. Nabídněte donášku knih imobilním občanům a seniorům.
  20. Už máte přebalovací pult pro mimina?
  21. Požádejte děti, aby do knihovny přivedli své tatínky.
  22. Udělejte něco, co vašim čtenářům udělá radost! (Třeba i těm méně pořádným)

A pochopitelně jakákoliv nová služba vaší knihovny potěší vaše uživatele a nás, pokud se s ní pochlubíte !

3. Týden čtení aneb „Čtení sluší každému“ (2.-8.3.2015)

Děti čtou seniorům a naopak, zdraví nemocným a naopak, soutěže v rychlém čtení (ověřování obsahu), kritické čtení (kurzy, ukázky), ukázky digitalizovaných knih a čtení z nich, čtení v cizích jazycích (zainteresování učitelů, menšin…), non-stop čtení, čtení na netradičních místech (na střeše, na věži, v jeskyni, na stromě, ve vlaku, v tramvaji… ) a v netradiční hodinu (o půlnoci na náměstí), čtení netradičně v knihovně (postele, gauče, váledla – možnost spojit s novým vybavením a novými pravidly v knihovně, zkrátka čtení čehokoliv z čehokoliv a kýmkoliv – dle praxe, zkušeností a nápadů. Hlavně masivně a po celý týden!

Letos doporučujeme:

  • Karel Čapek /125/
  • Jan Drda /100/
  • Božena Němcová /195/
  • Rainer Maria Rilke /140/
  • Jiří Mucha /100/
  • Jan Hus /600/
  • Jan Zahradníček (110)
  • Arthur Miller /100/
  • Rudyard Kipling /150/
  • Isaak Babel /75/
  • Michail Bulgakov /75/
  • Francis Scott Fitzgerald /75/ a další…

Hlavní aktivity BMČ 2015

Čtenář roku 2015

LOM_zalozka_185x60vodo.jpgV roce 2011 jsme v knihovnách založili novou tradici – oceňování  nejlepších čtenářů. Základním kritériem  pro výběr Čtenáře roku bývá počet výpůjček konkrétního čtenáře za uplynulý rok, jak  byl vykázán ve výpůjčním systému. Celostátní Čtenář roku je každoročně vyhlášen při předávání cen Magnesia Litera. Letos budeme hledat nejlepšího čtenáře roku – TÁTU. Tátové čtenáři musí mít v tomto roce nezletilé děti, musí mít průkazku do knihovny, kde si nejen půjčují dokumenty, ale oceníme také jejich aktivní zapojení do činnosti jejich knihovny. Pro rok 2015 vydáme krásné knižní záložky ve spolupráci s Ligou otevřených mužů k akci čtenář roku TÁTA - záložky s Milanem Cajsem /TATABOJS/. Milan Cajs bude naší mediální tváří a spojení s TATABOJS mi přijde výborné. Záložka bude obsahovat i určité rady pro táty, kteří chtějí číst svým dětem. Tátové svým dětem totiž málo čtou. Více než polovině dotázaných dětí čte nejčastěji knížku jejich maminka (58%) a na druhém místě byla jmenována babička (19%). Na úplném chvostu tabulky se objevili tátové, kteří svým dětem čtou pouze v 16% případů! Na druhé straně platí, že děti, kterým četli tátové, mají velmi pozitivní vztah ke čtení. Čtením se svým dětem přibližujeme a tátové by tak měli této příležitosti využívat mnohem častěji.

Biblioweb 2015

Šestnáctý ročník soutěže o nejlepší webové stránky knihoven. Ve své kategorii mohou soutěžit všechny typy knihoven Cílem soutěže je udržovat kvalitu webových stránek knihoven na dostatečné úrovni, případně ji dále zvyšovat a dosáhnout, aby knihovnické www stránky sloužily jejich návštěvníkům jako spolehlivý zdroj informací o knihovnách i jejich službách a přilákaly je do nich. Soutěž je podporována Asociací krajů ČR.

Noc_2015_min.jpgNoc s Andersenem 2015

Vyvrcholením letošního BŘEZNA bude již patnáctá Noc s Andersenem, která letos připadla na 27. března. Víte, jaké výročí budeme v letošním ročníku Noci s Andersenem slavit? Kromě 210. výročí narození Hanse Christiana Andersena a jeho pohádek to bude 100. výročí narození Jana Drdy, autora mnoha krásných českých pohádek. Rozhodla o tom valná hromada Klubu dětských knihoven SKIP ČR a my už se moc těšíme na všechny úžasné a kreativní nápady! Více informací na www.nocsandersenem.cz .

Událost
  • Celostátní akce
Čas Neděle 01.03.2015 00:00 do
Úterý 31.03.2015 00:00
Místo Celá ČR
Jméno
Přidat událost do kalendáře vKalendář (Windows, Linux)
iCal (Mac OS X)