Nacházíte se zde: Úvod Regiony 07 Liberecký region Proběhlé akce 2018 Literární vycházka Turnovskem

Literární vycházka Turnovskem

aneb za Josefem Dlaskem (1782–1853) a Tadeášem Haenkem (1761–1816) .

v sobotu 22. září 2018 se uskutečnila v pořadí již 6. literární vycházka,kterou uspořádal regionální výbor SKIP Libereckého kraje.hromadna_Turnovsko.jpg

Tentokrát jsme využili pozvání do Turnova, odkud jsme vyrazili po trase, kterou vybral a doporučil ředitel turnovské knihovny, pan Mgr. Jaroslav Kříž. Hned na začátku, ještě na nově zrekonstruovaném turnovském nádraží jsme si mohli prohlédnout prostory, v nichž bude co nevidět otevřena zbrusu nová pobočka turnovské knihovny. Ocenili jsme vcelku luxusní prostory a jsme zvědavi, zda knihovna na netradičním místě splní veškerá očekávání - minimálně oceňujeme skvělý nápad a držíme palce!

A pak už se na dvě desítky účastníků vydalo z Turnova přes Hrubý Rohozec do Dlaskova statku v Dolánkách, kde vyslechli zajímavý výklad autorky Alžběty Kulíškové z Muzea Českého Ráje v Turnově o publikaci Zápisky sedláka Josefa Dlaska (2015) .

Po malém občerstvení v Domě přírody Českého Ráje v Dolánkách jsme pokračovali nádhernou vycházkou  mezi skalními útvary a úžasnými výhledy do Malé Skály, odkud jsme se vlakem vraceli zpět do Turnova či Liberce. Cestou jsme si poslechli i příběh mimořádné osobnosti Tadeáše Haenkeho, botanika, lékaře a etnografa, na jehož památku byl v první polovině 19. století na břehu Jizery usazen pomník a je rovněž zpracován v románové podobě.

Děkujeme organizátorům za program dne, výběr atraktivní  trasy i pěkné počasí!

Trasa na Mapy.cz

Fotogalerie na Rajčeti:

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce