Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region středočeská Klubka Klubko příbramské 2017 Čtením a psaním ke kritickému myšlení

Čtením a psaním ke kritickému myšlení

Příbramské klubko – člen KDK SKIP pořádalo 23. 2. 2017 v Knihovně Jana Drdy v Příbrami zajímavý seminář lektorky Květy Krüger, učitelky 1. stupně, pedagogické konzultantky a členky expertní rady a týmu projektu „Pomáháme školám k úspěchu“. Sešlo se nás tam 18 knihovnic a 1 knihovník a dá se říci, že většina z nás byla nadšena.

ctenim_ke_kritickemu_mysleni1m.jpg

Lektorka Květa Krüger nám ukázala účinné a vyzkoušené postupy, jak pracovat s dětmi, které přicházejí na knihovnické programy a seznámila nás s několika metodami aktivního učení, jež rozvíjejí kritické myšlení a čtenářskou gramotnost.

Nečekaným překvapením pro nás byl videozáznam knihovnické besedy pro žáky 6. ročníku, kde se zcela jasně ukázalo, jak velkým problémem je pro dnešního školáka už jen vybrat si knihu a zorientovat se v jejím členění. Naprosto nás uchvátila například jednoduchá pomůcka „Katapult do knihy“, díky které se čtenář poměrně rychle naučí (pod vedením knihovnice), podle čeho si vlastně knihu vybrat a jak s ní pracovat. Zdaleka to však nebyla pomůcka jediná.

ctenim_ke_kritickemu_mysleni2m.jpg

Stejně jako děti na besedách Květy Krüger, i my jsme pracovali v malých týmech a mnoho přínosných metod a technik jsme si tak vyzkoušeli sami na sobě. Samozřejmě jsme za pouhý jeden den zdaleka nestihli probrat a prodiskutovat vše a tak už se moc těšíme na pokračování semináře v příštím roce.

Seminář pořádalo Příbramské klubko KDK SKIP za podpory Středočeského SKIP a MK ČR.

Mgr. Kateřina Pechová, Městská knihovna Dobříš

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce