Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region středočeská Klubka Klubko příbramské 2015 Proč nám chybí Josef Čapek Čapkovská konference o prázdninách na Dobříši

Čapkovská konference o prázdninách na Dobříši

Městská knihovna Dobříš pořádala ve spolupráci s Památníkem K.Čapka ve dnech 7. - 8.srpna konferenci s názvem „Proč nám chybí Josef Čapek“. Přes 20 knihovnic z různých koutů republiky se účastnilo programu, podpořeného z grantu Středočeského SKIPu a Ministerstva kultury ČR.

V úvodním příspěvku pátečního večera Mgr. Pechová připomněla v kostce to nejdůležitější ze života Josefa Čapka a v přehledu shrnula Čapkovo dílo. Druhý, velmi zajímavý příspěvek Mgr. Michlové byl zaměřen zejména na Čapkovo dílo Lelio v souvislostech s dobovými proudy. Poté účastníci konference shlédli adaptaci Čapkovy povídky Stín kapradiny. Toto scénické čtení s hudebním doprovodem nastudovalo Divadlo knihovna, složené většinou z dobříšských knihovníků a knihovnic.

capek3m.jpg

capek4m.jpg

Páteční večer na Dobříši vyvrcholil komentovanou prohlídkou města a noční prohlídkou dobříšského zámku, poté se samozřejmě ještě v knihovně povídalo do pozdních hodin.

Druhý den čekala účastníky konference cesta zámeckým parkem, zpestřená soutěžní bojovkou. Kdo našel nejvíc krabiček s úkoly a zodpověděl nejvíce otázek ze života a díla Josefa Čapka, vyhrál pěkné ceny, např. krásný obal na knihu či flashku s logem dobříšské knihovny. Na konci této cesty nás čekal zlatý hřeb programu: přednáška PhDr. Pavly Pečinkové o Josefu Čapkovi – malíři v Památníku Karla Čapka ve Strži. PhDr. Pečinková zde skutečně dostála své pověsti největší odbornice na Čapkovo malířské dílo, zaujala opravdu každého – včetně milého a vzácného hosta celé konference, paní Dostálové, vnučky Josefa Čapka a opatrovnice jeho pozůstalosti.

capek1m.jpg

capek2m.jpg

capek5m.jpg

Po přestávce na piknikový oběd si zájemci ještě mohli prohlédnout expozici Památníku KČ a pak už zbývalo jen vřelé loučení a často se opakující návrh: „A neuděláte napřesrok pokračování?“ Tak, milé kolegyně, zde máte odpověď: pátek/sobota 5./6.srpna 2016 – Čapkové a jejich ženy. Konference se zaměří zejména na osobnosti Heleny Čapkové, Olgy Scheinpflugové a Jarmily Doležalové. Těšíme se na vás!

 

Za Městskou knihovnu Dobříš R.Bodorová

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce