Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE CK Bibliotour 2019 - Až na Orlickoústecko CK Bibliotour v Orlickoústeckých knihovnách

CK Bibliotour v Orlickoústeckých knihovnách

Středočeští knihovníci cestují a cestují rádi. Jezdí poznávat nové knihovny, něco okoukat, něco se naučit, získat nové poznatky, pobídky a nápady. Ve čtvrtek 17. října 2019 odjelo dvacet knihovníků z různých knihoven středních Čech do dvou knihoven, které členové regionální organizace vybrali hlasováním. Navštívili jsme knihovny v Ústí nad Orlicí a v České Třebové.

S mírným zpožděním (jak jinak na českých dálnicích a silnicích) jsme dorazili do Městské knihovny Ústí nad Orlicí. Tato knihovna se pyšní několikanásobným vítězstvím v soutěži Biblioweb, v rámci které je hodnocena nejlepší knihovnická webová prezentace. Věnovala se nám paní ředitelka PhDr. Jana Kalousková, která představila činnost jednotlivých oddělení a předvedla AKS této knihovny. Je jím novozélandský otevřený knihovní systém KOHA, na jehož implementaci do českého prostředí se podíleli zaměstnanci ústeckoorlické knihovny a knihovny v České Třebové.

bibliotour1m.jpg

Posilněni společným obědem jsme přejeli do nedaleké České Třebové. V knihovně, jejíž prostory nejsou optimální, jsme se museli rozdělit do tří skupin. Naší skupince se věnoval systémový knihovník Mgr. Martin Denár. Ač systémový knihovník, věděl o činnosti jednotlivých oddělení mnoho. Viděli jsme knihovnu prosluněnou, vybavenou bílým mobiliářem, plnou dobrých nápadů. Navštívili jsme barevné oddělení pro děti, TeenSpace s X boxem, oddělení pro dospělé s čítárnou.  Odjížděli jsme s pocitem, že v této knihovně pracují lidé, které práce baví. Lidé, kteří mají nápady a nebojí se je realizovat. Lidé, kteří rádi vymýšlejí nové a nebojí se upravovat staré.

bibliotour2m.jpg

Díky patří všem pracovníkům navštívených knihoven, kteří se nám věnovali i organizátorce zájezdu Hance Tůmové z neratovické knihovny.

Odkaz na fotografie

sepsala: Věra Krajíčková, Knihovna Eduarda Petišky Brandýs n.L/Stará Boleslav

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce