Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE CK Bibliotour 2016 - Za Karlem Hynkem Máchou Dojmy a zážitky

Dojmy a zážitky

CK Bibliotour 2016 - Po stopách Karla Hynka Máchy

Středočeský SKIP pořádal 4. listopadu zájezd do knihoven mimo náš kraj. Vypravili jsme se s CK Bibliotour 2016 do kraje Libereckého, nejdříve do knihovny a památníku K.H.Máchy v Doksech (http://knihovna.mksdoksy.cz/) .

Městská knihovna Doksy je veřejnou knihovnou. Od roku 1997 je součástí Městského kulturního střediska Doksy, je umístěna v přízemí budovy, regály jsou starší, knižní fond je tvořen především klasickými tištěnými dokumenty a je rozdělen tradičně na beletrii a naučnou literaturu pro dospělé a dětské čtenáře. V podkroví budovy je Muzeum Čtyřlístku, které bylo otevřeno v roce 2011, je zde umístěna expozice známé komiksové čtveřice Čtyřlístek z dílny Jaroslava Němečka.

ck_biblio2.jpg

Právě zde nás přivítala ředitelka PhDr. Renata Mauserová. Po poutavé přednášce o kraji pod Bezdězem, Máchovu jezeru a hlavně o K.H.Máchovi nás provedla knihovnou a nedalekým  památníkem věnovaném tomuto básníkovi, který byl otevřen speciálně kvůli nám, neb již skončila jeho provozní doba.

15016284_1126829704073980_9122735097213499295_o.jpg

Do knihovny  Karla Hynka Máchy v Litoměřicích (https://www.knihovnalitomerice.cz/ )   jsme dorazili po dvanácté hodině. Ujala se nás zástupkyně ředitele paní Zora Čuchalová a provedla nás útulnou knihovnou. Ta je umístěna na Mírovém náměstí v krásné secesní budově, ve které jsou již od roku 1949. Postupně modernizují a předělávají jednotlivá oddělení, jak jim to historická budova dovoluje. Renovací prošlo hudební, dětské a naučné oddělení. Letos modernizovaly sál a na příští rok již plánují předělání dospělého oddělení. Knihovna je rovněž pověřena výkonem regionálních funkcí.

ck_biblio3.jpg

 

Všechny fotografie si můžete prohlédnout na našem účtu na Rajčeti.

Snad se letošní CK Bibliotour  líbil a příští rok opět na shledanou.

Dagmar Strbíková, Městská knihovna Kutná Hora

 

Můj zájezd se SKIPem

Jsem na hlavním nádraží v Praze. Čekám na "bibliobus" v 8 hodin ráno. Říkám si, že jestli to bude jako jiné zájezdy, tak budeme mít zpoždění. Opak byl pravdou. Přesně v 7:45 hodin je autobus připraven "spolknout" knihovnice a vyjet. Krátce po osmé vyjíždíme, cesta za poznáním začíná. Čekají nás knihovna v Doksech a Litoměřicích. Nesměle se rozhlížím po spolucestujících a všímám si, že se navzájem znají. Je velice příjemné zjistit, jak precizně je vše zorganizované. Skvělá nálada, pohodlný autobus, pohledný řidič a úsměvy na tvářích mě naladily do pohodičky.

Nebudu psát o cílech cesty, ale o tom, jak se mi to líbilo. Líbilo? Víc než to - jsem nadšená! Kromě zážitků z obou knihoven ve mě zůstává pocit, že poznat úžasnou skupinu lidí, kteří dělají pro svou práci víc než musí, je bonus navíc.

Děkuji za krásný den SKIPu. Také díky všem mým kolegyním ze zájezdu, které mne provedly dál, za hranice mé knihovny.

Ludmila Švecová, Městská knihovna Beroun

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce