Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE Školení a semináře 2018 - Jak na generaci "Z" Průběh semináře

Průběh semináře

Pavučina sdílení, sekce středočeského SKIP určená zejména knihovníkům, kteří pracují s dospělými čtenáři, uspořádala v pondělí 21. května pod názvem“ Jak na generaci Z“ worhshop spojený s přednáškou. Setkání se konalo v Knihovně Eduarda Petišky v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a zúčastnilo se ho 15 knihovníků z celých středních Čech.

Dopoledne proběhl worhshop, v rámci kterého pracovníci knihovny názorně předvedli kolegům lekci „Jak psát seminární práce“ určenou studentům gymnasia. Přítomni si na vlastní kůži vyzkoušeli metody Michaely Baštecké a Michala Kováře, které používají při práci se středoškolskou mládeží. Následná diskuze odhalil úskalí práce s uvedenou cílovou skupinou.

Téma „práce s dospívající mládeží“ je v knihovnách často diskutované, protože není jednoduché tuto cílovou skupinu zaujmout.  Každá rada, jak ke studentům přistupovat, jaké metody a praktické postupy používat, pomůže ostatním ke zkvalitnění nabídky. Výše uvedený worhskop představil praktickou činnost knihovníků.

Po polední přestávce následovala přednáška MUDr. Jany Peclové, která se nám pokusila rozkrýt povahové a vztahové rozdílnosti jednotlivých generačních skupin. Její poutavý seminář plný názorných příkladů osvětlil přítomným chování generace Z- někdy nepochopitelné pro generace X a Y. Musíme si především uvědomit, že se jedná o generaci, která od narození žije v digitálním světě a považuje ho za zcela nezbytnou součást svého života. Jestliže se ve své práci zaměříme na specifika chování a myšlení dospívajících (tj. generace Z), určitě budeme lépe chápat jejich vzdělávací potřeby a budeme schopni jim připravit knihovnické programy, které budou mít přínos pro jejich další studium i život. Pevně věříme, že budeme v naší práci s touto věkovou skupinou úspěšní.

 

Věra Krajíčková a Michela Baštecká

Knihovna Eduarda Petišky

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce