Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE SKIPování SKIPování 2012 Průběh akce

Průběh akce

Ve středu 8. února 2012 se uskutečnil 2. ročník Novoročního SKIPování, akce, s kterou jsme ve středočeském SKIPu přišli v loňském roce poprvé. Jak už to tak bývá, všechny nové věci přinášejí obavy i očekávání. Doufám a věřím, že není jen mým subjektivním pocitem, že letošní druhý ročník se vyvedl - obavy byly zbytečné a očekávání byla naplněna. Potěšeni jsme byli vysokou účastí a zároveň nadšeni ze zajímavého odborného programu. A radostí se třepetala naše srdéčka při předávání knihovnického motýlka.

Celým dnem a programem nás provázela naše osvědčená moderátorka Lenka Frankovicová. Jak už bylo uvedeno výše, program se nám vykrystalizoval velmi zajímavý. Nejdříve jsme se věnovali oblasti SKIPu, a to jak našeho středočeského, tak celostáního. Výroční zprávu o činnosti středočeského SKIP za předchozí rok humorně a svým způsobem vlastním roztržitě přednesla členka regionálního výboru Dagmar Strbíková. Poté si vzala slovo naše zástupkyně ve výkoném výboru SKIP Naďa Čížková. SKIPovou část programu uzavřela Hana Henrychová, předsedkyně SKIPu Plzeňského kraje.

01_henrychova_m.jpg

Po pauze následovala odborná přednáška Kateřiny Kapounové na téma Nástroje a možnosti internetu pro veřejné knihovny. Paní Kapounová nás vskutku zavalila informacemi z oblasti nástrojů internetu a sociálních sítí. Je úžasné, jaké rozmanité komunikační prostředky mohou dnes knihovníci využívat při své komunikaci se čtenáři a oblasti marketingu. Účelem přednášky nebylo ani tak nás naučit jednotlivé nástroje užívat, jako spíše je představit, poukázat na jejich výhody, nevýhody a způsoby využití.

02_kapounova_m.jpg

Dalším přednášejícím byl Štěpán Černohorský, který zajímavě povídal o problematice digitalizace a zpřístupnění kulturního dědictví prostřednictvím virtuálního badatelského prostředí Manuscriptorium. Byť většina z nás pracuje v městských knihovnách, kde se s procesem digitalizace nesetkáváme, jedná se o téma zajímavé a hlavně i s velkou perspektivou do budoucnosti.

03_cernohorsky_m.jpg

Závěr dne byl věnován snad té nejmilejší a nejsrdečnější části programu a to přednání knihovnického ocenění Papilio Bibliothecalis, které bylo uděleno za dlouhodobou přínosnou činnost v oboru Věrce Drozdové z Obecní knihovny Stříbrná Skalice.   (nominační text)

05_skalice_m.jpg

Na závěr jsme si připili na zdraví a radost z naší další práce. Vždyť dělat svoje zaměstnání srdcem - to jistě není k zahození.

Fotografie z akce jsou ke shlédnutí na adrese http://skip02.rajce.idnes.cz/Novorocni_SKIPovani_2012/

 

Lada Schovánková

 

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce