Průběh

V pátek 20. září se uskutečnil Knihovnický happening v Kolíně, který, přes nepřízeň počasí, byl velmi pěkný (http://knihovnakolin.cz/happening/).

Účastníci se scházeli v prostorách knihovny, kde se, po povinné registraci, mohli občerstvit a patřičně ohřát. A zároveň si vybrat z široké palety nabízených doprovodných programů – kromě exkurze po knihovně také prohlídku Regionálního muzea, návštěvu židovské synagogy a hřbitova, výstup na věž Práchovnu nebo projížďku lodí.

Hlavní program však vypukl v 14,30 hodin, kdy se za doprovodu dechové kapely Suchdolanka a mažoretek z DDM vydal průvod knihovníků a knihovnic z různých koutů České republiky na průvod kolem náměstí.

kolin_mazoretky_m.jpg

V průvodu jsme mohli zahlédnout roztodivně oblečené či označené soutěžní týmy a zástupce jednotlivých knihoven. Absentující sluneční svit nahrazovali žluté růžičky právě středočeských knihovníků. Průvod se zastavil u pódia na náměstí, kde se po celé odpoledne střídaly soutěžní týmy s vystupujícími hudebními, tanečními soubory, či dokonce souborem bojových sportů. Účastníky i diváky přivítal ředitel kolínské knihovny Mgr. Pavel Kárník, který připomněl slova pronesená při slavnostním otevírání kolínské knihovny v roce 1927 spisovatelem a knihovníkem Jiřím Mahenem

Kolíne, Kolíne,

stojíš v pěkné rovině,

jak se to tam hezky sedí

při pivě a při víně.

Jaká radost bezslovná,

jaká slavná knihovna.

Ježíšmarjá, kdopak se teď

Kolíňákům vyrovná?

kolin_podium_m.jpg

Soutěžní týmy se představily svými zdravicemi, poznávaly hudební dechové nástroje (podle sluchu), 10 pochutin (poslepu jen podle chuti), procvičily mozkové závity na znalostním testu o Kolíně a projely slalom na čas s knižním vozíkem naloženým knihami. Pro veřejnost byla připravena soutěž „Mluvme hezky česky“ o hodnotné ceny.  Z celého klání vyšlo vítězně družstvo BO!!! z Ostravy. Speciální cenu pak získalo družstvo ze Vsetína, kterou byl knihovnický vozík Tuky od firmy Ceiba.

kolin_ochutnavka_m.jpg

Součástí programu bylo i předání ocenění MARK z rukou čestného předsedy SKIPu Víta Richtera. Cenu získala PhDr. Ladislava Zbiejczuk Suchá (více na http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty/akce-skip/soutez-mark-2013)

kolin_mark_m.jpg

Že se jednalo o akci středočeské knihovny a středočeského SKIPu měly připomínat jak výše zmiňované žluté růžičky, tak také písnička věnovaná všem knihovníkům, složená právě na počest Kolína a skladatele .... na motiv písně Kdyby ty muziky nebyly. A jaký že byl náš song? :-) (http://www.skipcr.cz/regiony/02-stredocesky-region/novorocni-skipovani/knihovnicky-happening-stredocesky-kraj/2013-kolin/zdravice-a-pisen)

Večerní program pak pokračoval v kulturním společenském domě. Na úvod diváci shlédli taneční show TK CrossDance Kolín, pak následoval raut a povídání kolínských spisovatelů Ireny Fuchsové a Jakuba Šťástky.  Tečkou na závěr bylo vystoupení tanečních skupin Rasputin a Kocour Modroočko. Následovala možnost posezení v kulturním domě. Ve Starých lázních proběhlo bowlingové klání a zvítězila jak jinak – opět Ostrava.

kolin_vecer_m.jpg

Sobotní dopoledne bylo již volnější, po ranním posezení v knihovně se většina účastníků přesunula na plavbu lodí a pak se postupně všichni rozjeli do svých domovů.

I přes nepřízeň počasí se dle ohlasů účastníků happening vydařil, my děkujeme všem sponzorům a účinkujícím. Fotky z happeningu si můžete prohlédnout na http://knihovnakolin.cz/fotogalerie/galerie/happening-2013-kolin.

copy_of_kolin_skip_m.jpg

kolin_skanska_m.jpg

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce