Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE Knihovnické putování Knihovnické putování 2012 zpráva z Jarního putování 2012

zpráva z Jarního putování 2012

Letošní  akce Jarní putování aneb Jak se jinde knihovničí se uskutečnila ve středu 23. 5. a zavedla nás na Benešovsko. Zájezdu se zúčastnilo 36 knihovnic a knihovníků a moc nás těší, že této příležitosti využilo i několik členů pražského SKIPu.

Nejdříve jsme navštívili Městskou knihovnu Benešov, která byla v průběhu roku 2000 zrekonstruována. Knihovna byla přesunuta z původních prostor do budovy bývalého sekretariátu OV  KSČ.  Projektovou dokumentaci navrhl Doc. Arch. Jaroslav Kadlec. Na návrhu interiérů s ním spolupracovala jeho manželka Miroslava Kadlecová. (Pro zajímavost uvedu, že Doc. Kadlec získal cenu Obce architektů za celoživotní dílo.)

Knihovnou nás provedla paní ředitelka Mgr. Dana Vykouková. Knihovna provozuje oddělení pro dospělé, studovnu s čítárnou, oddělení pro děti a audiovizuální oddělení. Benešovská knihovna patří mezi 5 středočeských knihoven, které zajišťují regionální funkce pro obecní knihovny. Pro zajímavost uvedu několik přibližných čísel pro představu, jak si knihovna ve svém městě vede. Benešov čítá asi 16 000 tisíc obyvatel. Knihovna eviduje na 3 500 čtenářů, z toho přibližně 600 dětských. Denně knihovnu navštíví od 120 do 300 čtenářů. V Benešově jsme byli vřele přivítáni, občerstveni a obdarováni propagačními materiály města a knihovny.

1_02m.jpg

1_05m.jpg

1_10m.jpg

Poté jsme se vydali navštívit Stříbrnou Skalici. Protože se jedná o obec čítající kolem 1200 obyvatel, je jistě překvapivé, že jsme za cíl vybrali zrovna tuto obec. Důvody byly, dá se říci, poetické. Knihovnu ve Stříbrné Skalici spravuje paní Věrka Drozdová, která v letošním roce obdržela naše středočeské ocenění Papilio bibliothecalis. Toto ocenění získala za svoje neutuchající úsilí o vybudování živé a atraktivní knihovny v této malé obci.

2_05m.jpg

2_08m.jpg

Druhým důvodem bylo, že ve spolupráci s vedením obce se paní Drozdové podařilo získat volné prostory v barokní budově na náměstí, kde bude vybudováno vedle knihovny i turistické a informační centrum. Paní Drozdová nás tedy chtěla nejen vyděsit prostředím, ve kterém po roky působila (budova hasičské zbrojnice), ale i nadchnout novou budovou a architektonickými nákresy pro budoucí knihovnu. Na závěr opět několik čísel. Ve Stříbrné Skalici žije na 1200 obyvatel a v knihovně je jich registrováno přes 100. Což je jistě hezké číslo.

2_01m.jpg

2_10m.jpg

Naše Putování bylo ukončeno návštěvou Městské knihovny Sázava, kde nás již očekávala paní ředitelka Libuše Brošová. Bylo velmi potěšující, že zájem o setkání se středočeskými knihovníky projevil i pan starosta Petr Šibrava. Pan starosta nám přiblížil nejen proces stěhování a rekonstrukce knihovny, která proběhla v roce 2011, ale i nám pověděl o životě města, o jeho radostech i úskalích. Knihovna je tvořena prostory oddělení pro dospělé a oddělení pro děti. Flexibilní prostor v oddělení pro dospělé umožňuje vytvořit místo pro konání různých besed a akcí pro děti i veřejnost. Opět několik čísel na závěr: město Sázava čítá asi 3 800 obyvatel. Knihovna eviduje asi 600 čtenářů, z toho 170 dětských.

3m.jpg

3_07m.jpg

3_11m.jpg

Letošní putování bylo netradičně ukončeno besedou s již výše jmenovanou a opěvovanou paní Věrkou Drozdovou, která se uskutečnila právě v Městské knihovně Sázava. Besedu jsme nazvali „Jak jsem se stala spisovatelkou“. Paní Drozdová nám vyprávěla o vzniku její cestopisné knihy Irán aneb cesta do mého pravěku, přečetla nám krátký úryvek a zajímavě odpovídala na různé otázky ohledně života v Iránu.

3_12m.jpg

3_16m.jpg

Knihovny jsme si prohlédli, paní Drozdovou vyslechli, do syta se najedli a napili a vyrazili směr Praha, kde jsme se rozešli každý do různých směrů Středočeského kraje. Velký dík patří ředitelkám knihoven a jejich pracovníkům, kteří nás vřele přijali, zajistili občerstvení a mile se o nás starali. Srdečně děkuji taktéž všem účastníkům, kteří s námi na letošní exkurze vyrazili. Věříme, že se líbila a příští rok se těšíme na setkání při dalším Jarním putování.

3_20m.jpg

Tento seminář se mohl uskutečnit díky grantu MK ČR a finanční podpoře Středočeského regionu SKIP.

Fotografie z akce naleznete na: http://skip02.rajce.idnes.cz/Jarni_putovani_2012

nebo na: http://skiparka.rajce.idnes.cz/Jarni_putovani_SKIP_2012

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce