Nacházíte se zde: Úvod Regiony 01 Praha Dokumenty Archiv Výroční zprávy Výroční zpráva za rok 2010

Výroční zpráva za rok 2010

VÝROČNÍ ZPRÁVA PRAŽSKÉ ORGANIZACE SKIP ZA ROK 2010

Pražská organizace SKIP vycházela při plnění naplánovaných činností z programového prohlášení SKIP přijatého valnou hromadou v roce 2007 a uskutečněné akce byly zaměřeny především na:

  • podporu odborného knihovnického vzdělávání a celoživotního vzdělávání pracovníků knihoven,

  • propagaci a prezentaci knihoven a jejich služeb,

  • podporu rozvoje spolkového života prostřednictvím organizování kulturně-společenských akcí,

  • spolupráci s odbornými knihovnickými školami, zejména s ÚISK FF UK a VOŠIS,

  • rozšiřování členské základny.


Členská základna

Individuálních členů pražské organizace v roce 2010 bylo 221, nově se přihlásilo 14 členů a 6 členů se odhlásilo nebo jim bylo z důvodu neplacení členských příspěvků členství ukončeno. Bohužel i v minulém roce zemřel jeden kolega.

Institucionálních členů jsme měli 58. Zaznamenali jsme 4 nové institucionální členy a 2 knihovny své institucionální členství zrušily.

V druhé polovině roku proběhla aktualizace evidence členské základny individuálních členů pomocí online formuláře. Všem členům, kteří formulář vyplnili nebo své údaje aktualizovali jiným způsobem, děkujeme. Údaje institucionálních členů budou aktualizovány v průběhu roku 2011.

Průběžně byly doplňovány a aktualizovány webové stránky a byla zajištěna distribuce Bulletinu SKIP .


Činnost výboru pražské organizace SKIP

Výbor se scházel pravidelně jedenkrát měsíčně. Na jednání výboru byly plněny úkoly uložené výkonným výborem a připravovány různé akce pro členy SKIP. Výbor také připravil pro pražské členy dva nové benefity, které zveřejnil na závěr roku.

Dozorčí komise provedla v srpnu a na přelomu roku kontrolu hospodaření.


Uskutečněné akce

Volební regionální konference se konala 18. března 2010 a zúčastnilo se jí 66 individuálních členů a  19 zástupců členů institucionálních. Byl zvolen nový regionální výbor v doplněném a obměněném složení. Dále byl zvolen nový regionální předseda a nová regionální dozorčí komise. Regionální valná hromada nominovala kandidáty do výkonného výboru SKIP, dozorčí komise SKIP a na předsedu SKIP. Všem pražským funkcionářům, kteří do funkce již dále nekandidovali a někteří ji opustili po dlouhé době, je třeba ještě jednou velice poděkovat za čas, energii a práci, kterou věnovali SKIPu. Jako každý rok byla předána cena Pražská knihovnice . Cena byla udělena kolegyni Iluši Cejpkové.

Na veletrh Svět knihy jsme zajistili distribuci 70 vstupenek.

V roce 2010 jsme uspořádali dvě literární vycházky v režii kolegyně Ireny Vaškové. Při jarní vycházce jsme šli po stopách třicetileté války a mohli obdivovat opravené věžičky Malostranské radnice, zjistili jsme, proč jsou Nové zámecké schody starší než ty Staré a poslechli si také nějaké pikantnosti spjaté s bitvou na Bílé Hoře. Druhá vycházka se uskutečnila koncem října po stopách velkolepého projektu Karla IV. Byla zaplněna literárními osobnostmi pražského kulturního nebe posledních dvou století. Zjistili jsme, jak Karel IV. všechno geniálně naplánoval, proč mu z jeho projektu vypadla ulice dodnes proto nazývaná Nekázanka, jak vzniklo rčení vysázet prachy natvrdo , kde Karel Hynek Mácha opravdu napsal svůj slavný Máj, ve kterém domě žila Karolína Světlá nebo proč má na Karlově náměstí pomník Eliška Krásnohorská.

Dalšími kulturními aktivitami byly návštěvy divadelních představení , které organizuje kolegyně Věra Škochová. V květnu na divadelní hru Radky Denemarkové Peníze od Hitlera ve Švandově divadle bylo objednáno 32 vstupenek pro 22 členů pražské organizace SKIP, počátkem  listopadu jsme pro 24 kolegů a kolegyň zajistili 35 lístků na divadelní adaptaci románu Klause Manna Mefisto v Divadle Pod Palmovkou. Jako bonus jsme přidali mimořádné třetí divadelní představení Pan Kaplan má třídu rád . V červnu 2010 vidělo zdařilou inscenaci tohoto románu Leo Rostena 26 členů pražského SKIP a jejich rodinných příslušníků a přátel. Lze říci, že obliba cest „Za literaturou do divadla“ stoupá: v r. 2008 bylo pro 42 členů SKIP zakoupeno 60 vstupenek, v r. 2009 pro 50 členů – 80 vstupenek a letos pro 72 členů celkem 107 vstupenek. To jsou čísla, ale podstatné (pro pražský výbor) jsou kladné ohlasy diváků a pro diváky pak silné divadelní zážitky.

20.4. 2010 se v budově Národní technické knihovny konal seminář k akvizici z cyklu “SKIP pro praxi”, který organizovala kolegyně Marcela Buřilová.

V červnu jsme se všichni zúčastnili valné hromady SKIP.

Během června jsme navštívili výstavu v Klementinu Záhada kroniky Trajánské , kterou odborně okomentoval její autor Kamil Boldan. V červenci jsme pak hromadně navštívili výstavu v pražském prostoru DOX, věnovanou dílu Jana Kaplického. I tato výstava byla odborně komentována kurátorkou výstavy.

Velice kladně byl účastníky hodnocen tradiční zájezd spojený s účastí na knihovnickém happeningu , který se tentokrát konal v Trutnově. Organizátory zájezdu byli kolegové Roman Giebisch a Hanuš Hemola.

V průběhu roku 2010 se uskutečnilo celkem deset exkurzí , které má na starosti Linda Jansová. Exkurze se konaly jednou měsíčně s výjimkou léta (července a srpna) a zúčastnilo se jich celkem 156 zájemců (členů pražské organizace SKIP, studentů Ústavu informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Univerzity v Praze, Vyšší odborné školy informačních služeb a výjimečně i dalších hostů). Největší zájem byl o exkurze do Informačního centra vlády ČR, do Národního archivu a do Odborné knihovny České národní banky. Podrobnosti o exkurzích (včetně odkazů na zprávy z nich publikované v elektronickém časopise Ikaros, který je partnerem pražské organizace SKIP) jsou k dispozici na adrese http://www.ikaros.cz/node/4328 .

Společná Katalogizační komise pražského SKIPu a ČIS se v roce 2010 sešla jednou v knihovně Ústavu vědeckých informací 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Předvánoční setkání tradičně zakončilo SKIPový rok 2010.


Účast na akcích jiných regionů

I v loňském roce se někteří členové zúčastnili akcí, které pořádá jiný region SKIP. Bylo to Setkání knihovnických seniorů v Ústí nad Labem, Literární Šumava v Netolicích a Malé podzimní setkání v Dačicích.


Závěr

Všem organizátorům vyjmenovaných akcí je třeba velice poděkovat za iniciativu a čas, který SKIPu věnují.  Děkujeme také všem kolegyním a kolegům, kteří se spolkové činnosti věnují a se kterými se na akcích setkáváme.  Je třeba poděkovat i všem institucionálním členům za jejich podporu a partnerství při pořádání jednotlivých akcí pražského SKIPu. Moc by nás potěšilo, kdyby byl zájem o činnost SKIPu ještě větší.


Dosud stále platí – činnost pražské organizace SKIP bude taková, jakou si ji uděláme.


Zpracoval Michal Záviška, předseda pražské organizace SKIP za přispění členů výboru


28. 1. 2011

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce