Nacházíte se zde: Úvod Regiony 02 Středočeský region AKCE Čtenář roku Čtenář roku 2012 Zúčastněné knihovny ve Středočeském kraji

Zúčastněné knihovny ve Středočeském kraji

Městská knihovna Kolín

V kolínské knihovně jsme již po druhé oceňovali naše čtenáře v rámci soutěže Čtenář roku. V letošním roce jsme hledali čtenáře nejvěrnějšího, tedy čtenáře, který chodí do knihovny nejdéle a stále aktivně využívá našich služeb. Rozhodování nebylo jednoduché.

V 9 hodin ředitel knihovny Pavel Kárník a starosta města Vít Rakušan ocenili paní Hanu Hyršlovou, Gertrudu Zichovou a Lydii Fischerovou. Po předání cen následovalo velmi příjemné posezení a popovídání, které se točilo (jak jinak) kolem knih a Kolína. Naše čtenářky se shodly na tom, že v poslední době se spíše vrací k pohodovým a laskavým knihám. Hledají knihy, ve kterých najdou hodné lidi a šťastné konce. Shodly se, že toho ošklivého mají dost v běžném životě. Čtenářky se zajímají o dění v Kolíně a tak pan starosta odpovídal na dotazy týkají se rekonstrukce vodárny, bytů TPCA… Ředitel knihovny seznámil oceněné čtenářky s nově chystanou službou rozvozu knih pro méně pohyblivé čtenáře. Čtenářky ocenily, že se mohly podívat do zákulisí a moc by přály knihovnicím lepší zázemí pro jejich práci – především nové prostory.

kolin1_m.jpg

Ve 13 hodin pokračovalo předávání cen – tentokráte na pobočce pro dospělé v Benešově ulici. Kolem půl jedné se sešli ocenění – paní Hana Skopcová a pánové Pavel Sekanina a Ladislav Veselý. Absolutní vítězkou v rámci celé knihovny se stala paní MUDr. Božena Neumannová, která se v letošním roce dožije 98 let. Ze zdravotních důvodů se předání cen nemohla zúčastnit, ale ocenění převzala v zastoupení její snacha. Tato nejstarší čtenářka obdržela mj. velkou encyklopedii Člověk, kterou věnovalo nejstarší kolínské Knihkupectví „U Kašků“. Po slavnostním předání cen následovalo příjemné povídání u kávy a občerstvení. Hlavním tématem byly samozřejmě knihy a knihovna, ale dostalo se i na univerzitu třetího věku, kolínské VŠ, kde pan starosta rovněž pro důchodce přednáší. Na závěr poblahopřál pan starosta vítězce alespoň po telefonu.

kolin2_m.jpg

Všem výhercům moc blahopřejeme a nejen je, ale i ostatní čtenáře zveme do knihovny pro knihy i k účasti na akcích, které pořádáme – najdete je na www.knihovnakolin.cz

Libuše Vodičková

Obecní knihovna Chrást

V úterý 13.3. vyhodnotili a odměnili jako Čtenářku roku za rok 2011 v Obecní knihovně Chrástu u Příbrami Adrianu Zvarovou. Je to malá „učitelka“, nejen pilně čte, ale i pomáhá v knihovně s dětmi. Při ručních pracích bývají děti brzy unavené, ona jim vždy vymyslí nejakou soutěž, nebo chvilku cvičení při hudbě. Děti se na chvíle s ní vždy těší. Scházejí se v knihovně každé úterý od 17 do 19 hodin. Hodinu vždy věnují výtvarným činnostem nebo práci s knihou. Potom hrají hry nebo cvičí právě s Adrianou.

chrast1m.jpg

chrast2m.jpg

Naděžda Čížková

Obecní knihovna Miskovice

V Miskovicích byla vybrána za nejvěrnější čtenářku paní Marie Nováková. Nejpilnějším čtenářem "sladké" literatury byl překvapivě muž pan Vladislav Málek. http://animoto.com/play/31ZkI146xYdzqN7w1Fahmw

miskovice1m.jpg

miskovice2m.jpg

Dagmar Strbíková

Městská knihovna Kutná Hora

Kutná Hora ocenila několik svých pravidelných a pilných čtenářů. Za nejvěrnější čtenáře byli oceněni Dytrychová Jarmila, Jelínková Věra a Ulrich Rudolf.
kutna_h_jelinkova1m.jpg
Titulem nejpilnějšího čtenáře se honosí Hejdánková Jaroslava a Bažantová Nikolová Michaela.
kutna_hora3m.jpg
Dětské oddělení vyhodnotilo tři nejpilnější čtenářky, které se za rok 2011 půjčily nejvíce knižních titulů a knihovnu navštěvují pravidelně. Nejmladší je Barborka Doležalová, dále pak Karolína Pavlová a Barbora Srbová.
kutna_hora2m.jpg
Dagmar Strbíková

Knihovna města Mladá Boleslav

Ve středu 14.března se v naší knihovně konalo slavnostní odpoledne plné předávání cen. V rámci Března-měsíce čtenářů byla udělena cena Čtenář roku 2012. Tuto soutěž vyhlašuje celostátně Svaz knihovníků a informačních pracovníků a naše knihovna se letos zapojila poprvé. V kategorii do 15 let byla jako nejvěrnějšíčtenář vybrána slečna Patricie Lengyelová, v kategorii nad 15 let paní Lídie Kůtková. Cenu Čtenář roku 2012 předal oběma čtenářkám náměstek primátora Daniel Marek a vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Magistrátu města Václav Kalát. Čtenářky dostaly diplom, květinu a samozřejmě knihu!
boleslav1m.jpg
boleslav2m.jpg

Během slavnostního odpoledne byla vyhodnocena také dětská vědomostní soutěž ke 100.výročí narození Jiřího Trnky. Této soutěže se zúčastnili nejen jednotlivci, ale soutěžily celé třídy 9.ZŠ. Výherci byli tedy nakonec celkem čtyři: Alžběta Janečková, Michaela Bušková, Tereza Luftová a třída 4A. p.učitelky Holanové z 9.ZŠ. Všichni byli odměněni diplomem, knihou a sladkou bonboniérou. Příjemnou atmosféru této události podpořilo vystoupení kytarového souboru základní umělecké školy pod vedením p.učitelky Suchánkové. Sladkou tečkou pěkného odpoledne byly minizákusky upečené žáky ISŠ Na Karmeli, do kterých se s chutí pustily nejen děti. Motto letošního Března-měsíce čtenářů je SLADKÝ ŽIVOT S KNIHOVNOU.
Věra Kovaříková

Městská knihovna Zdice

28. března proběhlo v Městské knihovně Zdice slavnostní vyhlášení Čtenáře roku 2011. Bylo přihlédnuto nejen k množství vypůjčených knih, ale také k pravidelnosti návštěv knihovny, včasnému vracení a mnohaleté věrnosti knihovně.
Ocenění převzali knihu s vepsaným jmenováním, ručně dělanou záložku knížkovické firmy Artemis, marcipánový dort ve tvaru knihy a další drobnosti.
Čtenář roku 1.místo 336 knih/rok - paní Alena Růžičková
2.místo 252 knih - paní Milena Baborová
3.místo 199 knih - paní Danuše Černá
Čtenář roku oddělení pro děti a mládež
1.místo 216 knih - paní Markéta Škeříková, pilná to maminka, která denně svým dětem předčítá
2.místo 192 knih - slečna Simona Podskalská
Čtenářské pasy vedli nejlépe školačky: Tereza Pánková, Michaela Freiová a Barbora Palásková.

zdice1.jpg

zdice2.jpg

Magda Šebestová

Akce dokumentů

Přihláška

Facebook

Bulletin SKIP

Wikipedie

Knihovnické akce